tdlogo

Na Zavrh se veliko obiskovalcev odpravi zaradi dveh stvari. Prva je čudovit razgled po okolici, ki je še posebej zanimiv z razglednega stolpa in druga, ogled spominske sobe, posvečene velikemu Slovencu,  pesniku,  intelektualcu in generalu Rudolfu Maistru.

Z idejo o razglednem stolpu so se člani upravnega odbora turističnega društva odpravili tudi k družini pokojnega generala Maistra. Ideja je naletela na ugoden odziv in kmalu je prišlo so sodelovanja. Tako je načrt za razgledni stolpa leta 1962 izdelal kar sin generala Maistra, inženir Borut Maister. Načrt je predvidel 25 m visok leseni stolp. Člani društva so se takoj lotili akcije zbiranja lesa. Zbrali so preko 30 kubičnih metrov kostanjevega lesa. Les so podarili številni posamezniki in Kmetijsko gospodarstvo Selce. Ves les so s kravjimi vpregami vozili na zbirno mesto.

zavrh1
  

Spomladi, leta 1963, so pričeli z njegovo  postavitvijo. Dela so opravljali tesarski mojstri pod vodstvom Alojza Krajnca. Pri delu se je posebej angažiral predsednik Janez Karo, ki je kljub službi, bil vsakodnevno prisoten pri postavitvi stolpa. 21. julija 1963 je na Zavrhu  potekala svečana otvoritev 25 m visokega razglednega stolpa. Ob tem so slovesno odkrili spominsko ploščo generalu Maistru, ki so jo darovali Maistrovi borci iz Maribora. Spominsko ploščo je odkril Maistrov borec Zmago Porekar.  Otvoritve se je udeležilo preko 3000 obiskovalcev. 

Razgledni stolp je kljuboval soncu in dežju vse do leta 1979, ko ga je neurje tako močno poškodovalo, da je začel ogrožati domačine in obiskovalce. Leseni stolp so minirali, njegove ostanke pa odstranili.
Od leta 1981 na mestu starega lesenega stolpa stoji nov, 17 metrov visok,  kovinski stolp.

zavrh3

Program razvoj podeželja

program razvoja_podezelja_logo_1

Oi Slovenske ve gorice

ZAVRŠKI MUZIKANTI IN TRIO ZLATKA MUNDE - STARI MUZIKANT

Poslušaj na MMC RTV SLO

Kliknite na spodnjo povezavo:

Rudolf Maister - Vojanov - Kitica mojih

Spletna stran uporablja piškotke za boljšše delovanje in zagotavljanja storitev. Več o varovanju in zasebnosti podatkov ter o piškotkih si lahko preberete tukaj.

Strinjam se z uporabo piškotkov na spletni strani.